Току-що получих тази книга, на която съм редактор – спомените на Джон О. Бренан – директор на ЦРУ по времето на президента Обама.
Както може да се очаква от всеки, оглавявал най-голямата разузнавателна централа в света, разказът за хора и събития е увличащ. Но ще ви преразкажа два пасажа, в които се говори за ваксини и чипиране. Бях си ги набелязал, още докато работех редакторски по книгата, защото показват интересен ракурс към тема, превзела ежедневието ни.
През юли 2013 г. Бил Гейтс се оплаква на Бренан от появилите се съобщения, че ЦРУ е използвало една ваксинационна програма в Пакистан за тайно събиране на ДНК доказателства в опитите си да открие Осама бин Ладен. Дали това е вярно или не, самото подозрение, че ЦРУ се е ангажирало с подобни дейности, оказва неблагоприятно въздействие върху ваксинационните програми в развиващите се страни, казва Гейтс.
Бренан признава, че Бил Гейтс има право да бъде притеснен, защото ако тия слуховете възпират хората да си правят важни ваксини, това е лошо за общественото здраве.
И ето дословно какво казва Бренан в книгата си „Непоколебимо“:
„През следващия месец издадох нови указания, според които ЦРУ нямаше да използва за оперативни цели програми за ваксинация или персонал, и няма да прави опити да получава или изследва ДНК или друг генетичен материал, придобити чрез такива ваксинационни програми. Директивата се отнасяше до световните операции на ЦРУ и касаеше както американци, така и хора от други националности. Малко след като издадох директивата, се обадих на Бил Гейтс, за да го информирам за промяната. Той остана много доволен.“
В тази история вероятно някой може да открие първичните черти на този образ на Бил Гейтс, който в наши дни вече е толкова изкълчен от конспиративните теории, че му се приписват силите на първожрец на световния рептилитет, който прави експерименти с цялото човечество.
А що се отнася до чипирането, Бренан разказва интересен епизод с покойния вече крал на Саудитска Арабия Абдула ибн Абдулазиз:
„На една среща през март 2009 г. Абдула силно похвали ръководството на президента Обама, но разкритикува американската практика за освобождаване на някои от задържаните в „Гуантанамо“.
– Бихте могли да имплантирате микрочипове в телата им и да ги следите с блутут – каза монархът, който по това време беше вече на 83 години, с доволно изражение на лицето си. – Правим го непрекъснато с коне, камили и соколи, за да можем да ги намерим, когато се загубят в пустинята.
Малко стреснат, му отговорих с първото нещо, което ми дойде наум.
– Само че задържаните в „Гуантанамо“ имат по-добри адвокати от вашите коне, камили и соколи, така че не можем да имплантираме микрочипове в телата им.
Абдула само се усмихна…“
Книгата е интересна и се радвам, че бе преведена на български и издадена у нас. Ще добавя само, че когато четеш разказ от първо лице по теми, за които постоянно се говорят фантасмагории, си даваш сметка, че нещата често пъти са по-прозаични, отколкото изглеждат.
ЦРУ наистина откри Бин Ладен в Пакистан, но не ваксинационните програми на Бил Гейтс срещу полиомиелит помогнаха за това, нито събирането на биологичен и ДНК материал сред пакистанците, нито чипирането… Добрите стари методи на наблюдение, проследяване, подслушване и анализ на информацията свършиха тази работа.
Ако човек иска да избяга от Биг Брадъра, в който си мисли, че живее, бунтът срещу ваксините няма как да му помогне. Ще трябва най-напред да изхвърли мобилния си телефон. Да спре завинаги да използва интернет. Да се изолира някъде в планината, където да си гледа кози и картофи, да не се среща с други хора, които имат телефон. И никога да не поглежда към небето. Защото там са сателитите и Голямото око, което непрекъснато следи планетата.