Свидетел на историята

Книгата „Свидетел на историята”, която днес представят в Софийския университет трябва да се изучава в курсовете по дипломация и международни отношения, тъй като обяснява спокойно, последователно и убедително защо светът е такъв след Втората световна война.

Разказът минава през личните спомени на Чарлс Болън – знаменито име от старата школа на американската дипломация, човек-легенда в руския отдел на Държавния департамент на САЩ.

Болън познава добре Сталин, защото превежда на срещите със съюзниците в Техеран, Ялта и Потсдам, а след края на Втората световна война става посланик в Москва.

Преди това той е част от първия екип на американското посолство, след като САЩ и СССР установяват дипломатически отношения през 1934 г. И от това време има невероятни свидетелства за срещи с интересни личности. Например с Михаил Булгаков, който тогава е на върха на театралната си кариера като драматург.

Болън е впечатлен от него и често го кани на вечери. Описаните по-късно в “Майстора и Маргарита” пищни балове всъщност са действителни преживелици на Булкаков от банкетите в американската резиденция в Москва.

Чарлс Болън разказва и за друга колоритна фигура, която по онова време се подвизава в Москва – Георги Андрейчин, който присъства и в автобиографията на Чарли Чаплин. Това всъщност е дядото на известния социолог Андрей Райчев.

След години Болън е изпратен да ръководи американската мисия в Париж, а след това е и един от хората, които внушават на президента Джон Кенеди начина на поведение по време на Карибската криза, за да бъде предотвратен ядрен сблъсък.

Чарлс Болън е баща на Ейвис Болън (на последната снимка са двамата), която беше посланик на САЩ у нас между 1996 и 1999 г.

Покрай познанството си с нея известният фотограф и документален изследовател Иво Хаджимишев разбира за книгата, издадена в САЩ през 70-те и започва одисея по издаването в България. И ето че най-накрая, макар и с 50-годишна давност, това изключително интересно историческо свидетелство вече може да бъде намерено и на български език.

Start typing and press Enter to search