Има едно впечатляващо изключение в Манама, където петзвездните хотели не се отличават с нещо повече от баналния лукс и факта, че са издигнати насред гигантски строителни площадки, опасани с магистрали, което ги прави ужасно неудобни за хора, които обичат да ходят, наслаждавайки се на градската среда.

The Merchant House е единственият бутиков петзвезден хотел в старата част на бахрейнската столица, а освен всичко друго предлага истинско културно преживяване.

Хотелът има завидна колекция от около 300 произведения на модерното изкуството, сред които дори работи на Марк Шагал, Анри Матис, Анди Уорхол и Деймиън Хърст.

Забелязал интереса ми към платната в централното фоайе, един от работещите в хотела се приближава дискретно с въпроса: Бихте ли желали да видите нашия Пикасо, сър?

Докато отиваме към мецанина, където Пикасо ненатрапчиво битува насред библиотека с над хиляда книги, се чудя дали въобще е уместно да наричам това място хотел.

Изкуството тук се разпростира много отвъд очакванията да бъде просто интериорна декорация и доминира сякаш сме в музей на модернизма или картинна галерия.

Това чувство се пренася и към стаите (само 46 на брой), в които параваните на спалнята и стените на банята са покрити със скици на един от известните бахрейнски художници Насър ал Заяни.

Произведенията на изкуството (главно поп арт) те следват до самия покрив на хотела, където барът и ресторанта преминават в открита градина с много зеленина, цветя и всевъзможни храсти и билки, сякаш си в двора на селска къща.

Очевидно замисълът на този хотел следва безсмъртните думи на Цицерон: Ако имате градина и библиотека, значи имате всичко, от което се нуждаете.

10 ноември 2022 Manama, Столична провинция, Бахрейн