Моите три любими спирки в стария Букурещ – всяка на по пет минути пеша от другата. Книжарницата „Картурещи карусел“ (Въртележка на светлината), пивницата „Кару ку бере“ (Каруцата с бири) и хотел „Марморош“, помещаващ се в сградата на най-могъщата румънска банка от първата половина на миналия век – „Марморош-Бланк“.

И трите са строени през XIX век като съчетават различни архитектурни стилове – от ар нуво до неоготика. С идването на комунизма в Румъния трите имота са били национализирани, използвани са за какво ли не през годините, после оставени на забрава, а след падането на режима на Чаушеску за тях са водени дълги реституционни битки.

В крайна сметка сградите, макар и в окаян вид, са били върнати на наследниците, а новите собственици за щастие не са ги съборили, за да построят нещо по-модерно и „функционално“ в центъра на града. Напротив, похарчили са доста, за да ги върнат възможно най-близо до автентичния им блясък от началото на миналия век. Както е направил наследникът на фамилията, на която от 1903 г. принадлежи сградата на „Картурещи карусел“. След 24 години бюрократични спънки и съдебни разправии, най-накрая си е върнал дядовия имот, ремонтирал го е, възстановил е старата архитектура и на тези четири етажа в идеалния център на Букурещ е отворил… книжарница.

Пред вратите няма опашки от чакащи клиенти като пред бирарията „Кару ку бере“ – една от най-разпознаваемите забележителности на Букурещ. Но вътре има достатъчно народ. Толкова много, че ако искаш да направиш снимки без много хора в кадрите, трябва да идеш рано сутрин или късно вечер.

Архитектурата на „Марморош“ също е запазена, както отвън, така и отвътре. В мазето е бил трезорът на банката. Той все още е там, но сега достъпът е по-лесен, защото на това място сервират коктейли. През блиндирана врата се влиза в помещението със сейфовете, които също така продължават да са си там, заедно с ключовете. Докато чакате да ви донесат питието, може да се разходите из бара-трезор и да отворите няколко сейфа. Всички са празни. Вероятно още от времето на Голямата депресия, когато банката е фалирала, но пък ако е търсач на загубени спомени, човек може да намери доста неща из стария Букурещ.