Това е уникално свидетелство от неизчерпаемата архивна съкровищница на фотографа Иво Хаджимишев. Той самият е по средата на този кадър. Вляво е Борислав Дионисиев, светла му памет, като журналист от сп. “Отечество”, а вдясно – президентът на Гана Джери Ролингс, малко след като е взел властта в страната при втори преврат.

Боре Дионисиев си отиде вчера на 74 години, но реално той живя много, много повече. Сигурно 10 или дори 100 пъти по толкова. Малцина имат такъв късмет, но тъкмо той успя, защото винаги е носил у себе си нестихващ стремеж животът му да бъде интересен. И наистина, беше му.
Дори само историята на тази снимка е показателна.

Джери Ролингс – бъдещият дългогодишен африкански лидер се бе измъкнал от преследвачите си след първия преврат в Гана, скривайки се в българското послоство в Акра. По това време шеф на нашата мисия там е някогашният партизанин Кочо Гяуров. Като стар конспиратор бай Кочо въобще нямал доверие на Виенската конвенция и затова, освен че отглеждал глутница добермани в двора, имал и достатъчно оръжие в спалнята си, та осигурил добре безопасността на бъдещия лидер на Гана. Вземайки после властта, Джери Ролингс отказал интервюта на всички, дори на бившия си съученик от Лондон, който работел за Би Би Си. Съгласил се да бъде интервюиран от пратеника на сп. “Отечество” Борислав Дионисиев, който пък по това време се случил да е наблизо – в Нигерия по други дела.

Иво Хаджимишеф, който е заедно с него по време на тази командировка в Африка, разказва, че тогава видял Боре Дионисиев в стихията му на журналист от световна класа. Предвидените 20 минути разговор с президента на Гана се превърнали в 3 часа, в които Дионисиев бил любопитен, слушащ с внимание, с чувство за хумор, после сериозен, но на първо място – подготвен и знаещ как да предразположи своя събеседник. Разделили се сякаш са близки роднини.

В началото на новото хилядолетие Джери Ролингс продължаваше да е президент, затова, като се запознахме, Дионисиев предложи да отидем заедно в Гана и аз да направя интервю 20 години по-късно. Почти като в роман на Дюма. Само дето да бъдат съвместени програмите на Джери Ролингс и Борислав Дионисиев, се оказа невъзможно, та това интервю никога не се състоя. Но пък винаги бе повод за интересни разговори.

Пътуванията много учат и дават широк кръгозор, твърдеше Дионисиев. А също обичаше да казва, че животът изглежда като списание, което струва долар, а ти все не можеш да събереш повече от 99 цента. Но това не бива да те спира да прочетеш цялото списание от първата до последната корица.

Борислав Дионисиев бе преживял лично всички съвети, които даваше на другите. Той това списание не само го бе прелистил, изчел, разбрал и препрочел, но и сам го пренаписа. Във всички жанрове освен в скучния.